Interview Frank van Gool in MKB Servicedesk: ‘Ondernemen in Polen: op zoek naar goed personeel’

In Polen is veel goed opgeleid personeel te vinden, dat weet ook uitzendorganisatie OTTO Work Force. Oprichter Frank van Gool: “Met name de vrouwen zijn zeer ambitieus.” Het is misschien moeilijk voor te stellen in deze tijden van crisis en oplopende werkloosheid, maar in 2000 zag het er nog heel anders uit in Nederland. Dat was dan ook het jaar dat Frank van Gool kansen zag voor Poolse arbeidsmigranten in Nederland. Van Gool: “Er was hier een tekort op de arbeidsmarkt. Dat wilde ik oplossen door Polen met een Duits paspoort naar Nederland te halen en hier aan het werk te helpen.” Polen met een Duits paspoort, omdat tot 2007 mensen met een Pools paspoort niet in Nederland aan het werk mochten. Maar de grenzen zijn opengesteld en inmiddels werken tienduizend mensen uit onder andere Polen, Tsjechië en Hongarije op uitzendbasis bij bedrijven in Nederland, Polen en Duitsland. Met name in de sectoren industrie, logistiek en techniek.

Pools personeel: vergeet de vrouwen niet
De kansen die Van Gool in Polen ziet, zien andere Nederlandse ondernemers ook. De handel met Polen is sinds het land lid werd van de Europese Unie in 2004 meer dan verdubbeld. Ook op het gebied van offshoring is Polen populair, in verband met de lage loonkosten en hoge productiviteit. Maar, als je Pools personeel in dienst neemt, waar moet je dan op letten? Van Gool tipt: “Ik zie enorme kansen voor de jongere generatie. En vergeet daarbij zeker de vrouwen niet, want die zijn nog ambitieuzer dan de mannen. In de top van het bedrijfsleven kom je dan ook vaak vrouwen tegen. De jongere generatie spreekt bovendien goed Engels.” Heb je Poolse werknemers in dienst, dan zul je merken dat ze doeners zijn. “Nederlanders willen volgens het poldermodel altijd eerst alles bespreken en afstemmen. Polen gaan aan de slag en zien tijdens het arbeidsproces of er dingen beter kunnen. Het zijn echt aanpakkers, maar ze willen wel een duidelijke werkopdracht krijgen zodat ze weten waar ze aan toe zijn.”

Bureaucratie en geloof
Volgens de ondernemer is de arbeidsbevolking te verdelen in twee groepen: onder en boven de 40 jaar. “Mensen jonger dan 40 zijn ambitieus, zien kansen en spreken goed hun talen terwijl de oudere generatie vaak bureaucratisch ingesteld is en vooral in problemen denkt.” En die bureaucratie, dat is iets waar elke ondernemer mee te maken krijgt bij het zakendoen in Polen. Volgens Van Gool mag je daarom twee dingen zeker niet vergeten:  “Een goede jurist en een goede fiscalist, want op het gebied van contracten en boekhouding zijn nogal wat verschillen. Zo moet je in Polen je personeelsdossiers vijftig jaar bewaren en moet alles op papier, alleen digitaal is niet genoeg. En teken je een contract, zorg dan altijd dat deze tweetalig is zodat je precies weet wat je ondertekent”, vertelt hij. “Al met al lijkt het alsof je twintig jaar teruggaat in de tijd. Dat merk je naast alle bureaucratie ook aan het geloof. Ze zijn streng katholiek, ook de jongere generatie. Pas dus een beetje op je uitingen als je met je Poolse zakenpartner of medewerkers praat.”

Poolse economie
Van Gool doet inmiddels al twaalf jaar met succes zaken in het land en ziet de toekomst zonnig in: “Er is een enorme economische groei, de mensen zijn gemotiveerd, de regering kijkt vooruit. Ze neemt bijvoorbeeld nu al maatregelen om vergrijzing op de lange termijn het hoofd te bieden. Als je ziet waar Polen twintig jaar geleden stond, vind ik dat we trots mogen zijn op ze. Dus wil je investeren in het buitenland, dan adviseer ik zeker te gaan ondernemen in Polen.”

Dit bericht werd geplaatst in Interview MKB Servicedesk en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie